Stäng
Meny
Tillgänglig till 18 juli 2021

Symfoni nr 2

Många korn och groddar till Beethovens kommande symfonier kan spåras till andra symfonin: här blev Beethoven Beethoven och ingen annan. ”I andra symfonin finns material till 20 verk” sa han senare och han hade rätt. Den är fylld av idéer och infall, som ett barn eller en tonåring som inte kan sluta berätta om sina tankar och intryck, och hur fantastiskt är det inte att lyssna på? 

Ludwig van Beethoven  (1770-1827) växte upp i Bonn med flamländska anor på faderns sida, därav ordet ”van” i namnet (Beethoven är en flamländsk/holländsk sammansättning av orden ”beta” och ”gård”). När han flyttade till Wien blev han snart känd som pianovirtuos, först därefter som tonsättare.

Hans tidiga verk hör till epoken ”Wienklassicismen”, liksom musiken av Mozart och Haydn. De tonsättare som var stilbildande för epoken var huvudsakligen bosatta i Wien – därav namnet ”Wienklassicismen”. Styckena komponerades ofta med en framträdande melodistämma i stället för som tidigare med flera likvärdiga melodistämmor. Verken indelades dessutom i block som med olika sinnesstämningar vägde mot varandra. Under denna period utvecklades den ”moderna” symfonin och orkestern fick sitt nuvarande utseende.

I sällskapslivet kunde Beethoven vara en drummel med sina raka och ocensurerade kommentarer – han hade inte tid för onödigt smicker eller flat inställsamhet. Han hade inte tid för något annat än sig själv, egentligen. Att han var sin tids störste inom musiken tvivlade han aldrig på. Så han var knappast någon populär person och förblev ungkarl livet ut, även om kärleken tycks ha slagit sina klor i honom vid ett par tillfällen.

Inspelad för GSOplay 6 oktober 2018

Program


Beethoven Symfoni Nr 2


Medverkande


Göteborgs Symfoniker


Santtu-Matias Rouvali dirigent


Inläggen ovan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!