Stäng
Meny
Live på GSOPlay

Stravinskys försvunna verk

Lägg till i kalender
LIVESÄNDNING fredag 29 mars kl 18.00
”En av våra mest eftertänksamma och intensiva artister”. Så skrev New York Times om den experimentlystna violinisten Jennifer Koh som brinner för den samtida musiken.

Här är hon solist i Esa-Pekka Salonens hyllade violinkonsert som erhöll det prestigefyllda Grawemeyerpriset på 100 000 dollar 2012. Ett medryckande och strömlinjeformat verk som sammanfattar hans mångåriga musikverksamhet i Los Angeles.

2016 återupptäcktes ett verk av Stravinsky i ett notbibliotek i St Petersburg. Det var ett stycke sorgemusik han skrev till en minneskonsert för sin lärare Rimskij-Korsakov, Funeral Song, som har kallats den saknade länken mellan Feu d’artifice och Eldfågeln. Stravinsky skrev profetiskt i sina memoarer: ”Jag önskar att någon i Leningrad kunde leta efter noterna för jag är nyfiken på hur jag komponerade just före Eldfågeln.”

Under dessa år på 1910-talet var Stravinsky enormt kreativ i samarbetet med Ryska baletten i Paris. Eldfågeln följdes av Petrusjka och sedan kom mästerverket Våroffer – 1900-talets kanske viktigaste och mest berömda orkesterverk. Inspirerad av den ryska vårens våldsamma inträde komponerade han musik som var lika djärv som nyskapande – något liknande hade aldrig tidigare hörts.

Denna orkesterexplosion med sina mystiska passager upphör aldrig att fascinera, här under ledning av Symfonikernas chefdirigent Santtu-Matias Rouvali.

Program

Stravinsky Funeral Song 12 min
Salonen Violinkonsert 30 min
Paus25 min
Stravinsky Våroffer 33 min

Medverkande

Göteborgs Symfoniker
Santtu-Matias Rouvali dirigent
Jennifer Koh violin

Inläggen ovan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!