Stäng
Meny
Tillgänglig till 18 juli 2021

Symfoni nr 6

Det är verkligen sorgligt att ingen av Schuberts nio symfonier framfördes offentligt under hans livstid. En månad efter hans död spelades Symfoni nr 6 i Wiens Musikverein som en hyllning till kompositören – ett sent erkännande av hans geni också som symfonikompositör. Den är fylld med vackra melodier och rossinisk glöd.

Sjätte symfonin påbörjades i slutet av 1817, ett avgörande år då Schubert lämnade sitt arbete som småskollärare för att komponera på allvar. I mars 1818 fick han för första gången ett orkesterverk framfört offentligt – en uvertyr – och samtidigt hade han satt slutnoten på sjätte symfonin. Ett verk som drar lyssnarna till sig med en rad fängslande teman. I Sverige kan generationerna som var med på 1960- och 1970-talen nynna på flera av melodierna som användes av Hasse & Tage i revyn och filmen Spader, Madame! – Pigornas Kurt och framförallt Donna Juanita med Monica Zetterlund.

Franz Schubert (1797-1828) var en extremt produktiv österrikisk tonsättare. Under sitt korta liv skrev han över 1000 verk, många av dem komponerades för piano, sång respektive mindre ensembler att framföras vid musikaliska salonger i hemmamiljöer, men han skrev också stora verk för operascener och konserthus.

Hos få andra kan man så klart urskilja de mörka stråken och det skira ljuset i musiken – stämningslägen som kom direkt från människan Schubert. Han umgicks flitigt i de intellektuella konstnärskretsarna i Wien, men var också välbekant med annan europeisk kultur och använde texter av bland andra Sir Walter Scott och Shakespeare.

Program


Schubert Symfoni nr 6


Medverkande


Göteborgs Symfoniker


Santtu-Matias Rouvali dirigent


Inläggen ovan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!