Stäng
Meny
Tillgänglig till 18 juli 2021

Symfoni nr 96 ”Miraklet”

En titel som är tillämplig på österrikiske kompositören Haydn själv, mannen som ”uppfann” symfonin och stråkkvartetten. En enorm ljuskrona kraschade på golvet under premiären av Symfoni nr 96 i London, men ingen skadades – verkligen ett mirakel! Precis som detta underverk till symfoni som är så full av liv och uppfinningsrikedom att den charmar lyssnare än i dag.

Joseph Haydn (1732- 1809) är den främsta företrädaren för wienklassicismen, tillsammans med Mozart och Beethoven (hans tidiga verk). De tonsättare som var stilbildande för epoken var huvudsakligen bosatta i Wien – därav namnet ”Wienklassicismen”. Styckena komponerades ofta med en framträdande melodistämma istället för som tidigare med flera likvärdiga melodistämmor. Verken indelades dessutom i block som med olika sinnesstämningar vägde mot varandra. Under denna period utvecklades den ”moderna” symfonin och orkestern fick sitt nuvarande utseende.

Haydn var son till en fattig vagnmakare och på grund av hans tidigt upptäckta musikaliska anlag fick han vid 6 års ålder undervisning i sång och instrumentspel hos en släkting. Ingen av hans föräldrar kunde läsa noter, men hans far var självlärd folkmusiker. Man räknar med att Haydn komponerade inte mindre än 108 symfonier, 68 stråkkvartetter, 13 pianokonserter, 3-7 violinkonserter, cirka 30 pianotrior, 52 pianosonater, 13 operor, 13 kantater och oratorier och 12 mässor.

Bland hans mest spelade verk hör de tolv sista symfonierna, de så kallade Londonsymfonierna, komponerade mellan 1791 och 1795. Dit hör just denna symfoni, inspelad för GSOplay hösten 2019.

Program


Haydn Symfoni nr 96 ”Miraklet”


Medverkande


Göteborgs Symfoniker


Barbara Hannigan dirigent


Inläggen ovan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!